En haluaisi käyttää sitä sanaa, jolla tummaihoista ihmistä vielä 60-luvulla kuvattiin lehdistössä. Sitä N-kirjaimella alkavaa. Sen käyttö on yhteisellä kulttuurisella päätöksellä kielletty, eikä sitä enää juurikaan käytetä, kuin erittäin loukkaavassa tarkoituksessa.

Tässä alla olevassa artikkelissa "Taloussanomat", joka on Suomen toinen johtavista talouslehdistä, läskittelee suoraan. Kookas ihminen on läski, lyhytkasvuinen on vain lyhyt, vaikka itse ainakin kirjailijana voisin keksiä siitäkin ihmisryhmästä loukkaaviakin nimityksiä. Miksikö en tee sitä. En alennu sellaiseen.

On kuitenkin käsittämätöntä, että yksi maamme kärkilehdistä alentuu tällaiseen kielenkäyttöön. Minä en henkilökohtaisesti (enää) loukkaannu vaikka joku sanoisi minua valtamerilaivaksi, minä osaan iskeä takaisin sanan säilällä kahta murhaavammin. Mutta toiset eivät osaa puolustautua tältäkään. Ja kun vielä talouslehti julistaa läskin olevan palkkakuopassakin (olisikohan läskin euro jotain 70 senttiä, niin jotain olisi asenteille tehtävä. Ja olenhan tuon itse huomannut, onneksi alle yhden käden sormin lasketuissa työhaastatteluissa. Mutta kuitenkin.

Artikkeli päättyy jostakin hanurista revityn "Dosentti Kauppisen" toteamukseen : 

"Ei ole syrjivä käytäntö, jos kiinnittää huomioita fyysiseen olemukseen. Se on tieteeseen perustuva fakta, ettei ole hyvä olla ylipainoinen. Eihän ole kenellekään eduksi, jos ihminen ei pysty hallitsemaan omaa kehoaan."

Alkaa tulla mieleen 40-luvun viiksimies Saksasta. Dosentti Adolf Kauppinen, Suomi, Finland.

Dosentti Kauppiselle totean, että Suomessa on tasa-arvolaki ja että kyllä minä kehoni hallitsen, mutta keskushermostoani en aina ole pystynyt johtuen sairaudestani.

Mutta sen voin julkisesti tässä tunnustaa, että en ehkä mahdollisesti hallitse kehoanikaan tavatessani tämän dosentti Kauppisen. Ainakin ylempi eturaaja saattaa heilahtaa refleksinomaisesti ja täysin hallitsemattomasti.

Tervetuloa yksilöllisyyden maailmaan, Suomeen vuonna 2013.

 

 

 

Laskijalyhyt-normal.jpg