Alkuun heti pahoittelu, alla oleva päivitys on melko pitkä, mutta sisältää faktat, jotka johtavat laihtumiseen.

Laihduttamisen ongelma

Omalla näppituntumalla ainakin puolet tuntemistani ihmisistä on joskus laihduttanut. Joillekin se on ollut joulun tai kesäloman jälkeinen "ryhtikampanja" palata normaalipainoon juhlakauden jäljiltä ja toisille ihan aito ja oikea tavoitteellinen yritys pudottaa pysyvästi. Mikä se sitten onkaan, siitä puhutaan koko ajan. Naistenlehdissä "ohjeita" kuulemma esiintyy tiuhaan ja näkee niitä vaikkapa iltalehdissä. "Kesäkuntoon" -kampanjat lienevät tuttuja kaikille, jos ei omakohtaisesti, ainakin lehdistön kautta. Ilmiö on pysyvä ja konstit on monet.

Milloin tarjotaan keitto- tai kasviskuuria, milloin lasketaan liikunnalla "kulutettuja" kaloreita. Netissä on useita yhteisöjä laihduttajille ja Painonvartijathan on jo alansa legenda. Muistaakseni jo äitini (joka ei varsinaisesti ollut edes lihava) ensi kertaa 70-luvun lopulla noudatti Painonvartijoiden ohjeita ja laski niitä kuuluisia "pisteitä" ruoka-annoksissa. Minä ja velipoika (rauha hänen muistolleen) urheilijoina syötiin kuin hevoset, eikä lihottu pätkääkään. Niin se metabolia muuttuu iän myötä. Yllättäin sitä vaan alkaa kertymään.

Kaikkien näiden "populististen ohjeiden" ongelma on se, että ne tarjoavat pikatietä hetkeksi. "Kahdessa viikossa rantakuntoon" auttaa hetkeksi ja pari-kolme kiloa saattaa pudota, mutta sen rannalla käynnin jälkeen lipeää nopeasti loppukesäksi kaljaterassin syövereihin ja paino kasvaa takaisin ja ylikin. Mutta olipahan rantakunnossa edes hetken. Valokuvakin saatiin.

Liikuntaohjeet ovat tietenkin yleisesti ottaen hyviä, mutta ne on aina tarkoitettu hyväkuntoisille. Huonossa kunnossa oleva läski voi aloittaa liikunnan - KYLLÄ - mutta saa usein paikkansa kipeiksi tai rasitusvammoja nimenomaan painonsa takia. Koska aloittaa yleensä liiallisella innolla.

Niin, tiedän, että uinti ja ns. valasuinti (meidän läskien vesijumppa) on nivelystävällistä ja hyvä niin. En ole kokeillut, enkä aio. Sitä voi kuitenkin liikuntana jopa suositella saamatta lääkintöhallitusta kimppuun. Mutta ei sekään kaloreita vie kuin sen 200 kalorikappaletta tunnissa. Jos perään tyrkkää lehtipihvin ranskalaisilla ja jälkiruoan päälle, niin sillä saa 1500 kaloria takaisin. Ei siis toimi. Mitä tulee termiin "valasuinti", kuuntelin taannoin punttisalilla käydessäni, kun simpsakka nuori nainen, ammatiltaan salin ja uimahallin kunto-ohjaaja, keskusteli kovaan ääneen kollegansa kanssa käyttäen juuri tätä termiä. Pitäisi ainakin ammatti-ihmisten olla edes jollakin tavoin hienovaraisempia. Ei tuo minua häiritse, mutta ripeämpihermoinen kaveri saattaa suuttua.

Kyllähän kirjailijana tietysti täytyy tunnustaa, että 'valasuinti' sanana kuvaa tietysti hyvin itse tapahtumaa. Joukko mykkiä valaita polkee vettä kunto-ohjaajan johdolla. Saisikohan ohjaaja myös joukon määkimään, kuin lampaat? Olisi muilla uimaharrastajilla hauskaa ohjelmaa. Mmmmbääää - Mmmmbbäää! Tervetuloa Myyrmäen uimahallin Lammas-Valasuinteihin!
 

Mutta palatakseni asiaan liikunnasta. Tuo lehtipihvi ja ranskalaiset jälkiruoalla ja kokiksella tosiaan on 1500 kaloria ja kävelemällä reippaasti sen kuluttaa helposti noin viiden tunnin ripeällä, kävellen tehdyllä vauhtileikittelylenkillä. Ei taida kukaan uskoa, että tämä liikuntayhtälö toimisi.
 

Mikä sitten toimii?
 
Niin, kyllähän minäkin istuin ravintoterapiassa, kiitokset siitä asiantuntevalle terapistille, Jaanalle  Vantaalla. Ohjeet ja tilastojen läpikäynti ja kaavojen opettelu oli erittäin asiantuntevaa ja kuukausittainen keskustelu aiheutti aina noin viikon-puolitoista kestävän ryhtiliikkeen. Koputan nyt puuta, kun tätä kirjoittaessa on kulunut reilut kaksi viikkoa elämänmuutoksen aloituksesta ilman repsahduksia. Ravintoterapia toimi sinänsä, koska ryhti tosiaan palasi aina hetkeksi. Oliko sitten niin, että oma motivaastio ei ollut vielä löytänyt täydellisesti takaraivoon asti. Kiitos kuitenkin avustasi, Jaana. Uskon todella, että ryhmäterapia toimii minulle paremmin. Sen verran kritiikkiä voinen antaa, että tämä BED ei tullut puheeksi koko terapian aikana. Tai sitten en muista ihan ensimmäisiä sessioita yli puolitoista vuotta sitten. Mielestäni ei tätä edes mainittu, koska luonteellani olisin asian selvittänyt jo silloin heti internetin pohjamutia myöten.

Laihduttamisessa toimivaa on siis ainoastaan ja vain se, että aloittaa järjestelmällisen syömisen. Niin älyttömältä kuin se kuulostakin. Syöminen tapetaan syömällä. Eräänlaista siedätyshoitoako ? Pointti on tietenkin siinä, että on syötävä oikeaan aikaan. Viisi kertaa päivässä. Tasaisesti. Ja kaloreita on oltava päivittäin selvästi vähemmän, kuin normaalikulutuksen kaava osoittaa
 

Mikä ihmeen normaalikulutuksen kaava ?

Kalorien laskemiseen on olemassa kaava, jonka menin kopioimaan tähän alle Wikipediasta, ettei tule virhettä. Kaavalla lasketaan ihmisen "normikulutus" päivässä perustuen hänen ikäänsä, painoonsa ja kertoimeen, joka kertoo hänen liikuntamäärästään päivässä. Tästä saadaan ns. normaalikulutus kaloreina, minkä keho kuluttaa päivän aikana. Siitä sitten voi laskea kalori kalorilta päivän aikana syömänsä määrän ja verrata normikulutukseen. Jos kuluttamasi kalorilukema on pienempi kuin normilukemasi, laihdut. Vuorenvarmasti.  

Kaava menee seuraavasti. Copy-pastetan Wikistä ettei mene väärin.

 

Päivittäinen energiantarve keskiarvona väestötasolla (Energiaa/kiloJoule) noudattaa likimain kaavaa:

  • Miehet: E = (3680 + 43 * m) * k
  • Naiset: E = (3329 + 30 * m) * k

joissa m on kehon massa/kg ja k aktiivisuuskerroin.

k:n arvo Kuvaus
1,3 Kevyt. Ei lainkaan kuntoliikuntaa
1,5 Tavallinen. Kevyt työ ja hieman vapaa-ajan aktiivisuutta
1,7 Kohtalainen. Kevyt työ ja kuntoliikuntaa tai fyysisesti keskiraskas työ
2,0 Kova. Päivittäinen kova liikunta tai fyysisesti raskas työ
2,2 Erittäin kova. Kilpaurheilija

Tästä kaavasta saa kulutuksen kilojouleina. Tulokset voi muuntaa kilokaloreiksi jakamalla ne luvulla 4,2.

Esimerkki. 120 kiloinen mies, jolla on raskas työ, kuluttaa 3680 + (43*120)*2,0, josta saadaan "peruskulutukseksi" 3680 + (5590*2,0) = 3360+11180=14000 kilojoulea

Kun tämä jaetaan Joulen ja Kalorin suhdeluvulla: 14000/4,2 = 3333 KALORIA (Eli tämä on raskasta työtä tekevän normikulutus annetuilla lähtötiedoilla. Normikokoisella, tavallisen määrän liikkuvalla (80 kg, 40 v) toimistoduunarilla luku on jnoin 2000. Tottakai monella seikalla voi olla merkitystä todellisuudessa. Laskukaava on tietenkin vain teoreettinen, mutta erinomaisen hyvin suuntaa antava..

Kun sitten huomioidaan, että yksi gramma rasvaa sisältää n. 9 kcal energiaa. Kilo siis 9000 kcal-->Eli tästä tullaan lopputulemaan, että ihmisen on "säästettävä" normaalikulutukseensa nähden 9000 kilokaloria, että paino putoaa yhden kilon. Tämä on kuulemma puhdasta fysiikkaa ja laskelma toimii käytännössä kaikkiin ihmisiin ellei ole vaikeita aineenvaihdunnan ongelmia.
Kun lähtökohdat ovat seuraavat lukemat
Ihmisen painossa kilo on 9000 kcal
Perusliikunta vie 200 kcal / h
Liikuntaa tarvitaan silloin 1 kilon pudottamiseksi 45 tuntia !!!
Raskas liikunta voi olla 300 kcal /h
Silloinkin liikuntaa tarvitaan 30 tuntia. 

AIKA PITKÄ TIE varsinkin ylipainoiselle, joka ei tuollaisia määriä voi millään liikkua hajottamatta paikkojaan.

Jos kuitenkin oma normaalikulutus on "läskillä" siellä 4000 kalorin lukemissa, on siitä suhteellisen helpoilla ruokavalinnoilla mahdollista pudottaa 2000 kaloriin, jopa niin, ettei nälkä missään vaiheessa ole. Säästö on 2000 kaloria vuorokaudessa, jolloin kilo putoaa (9000 per 2000) 4,5 päivässä.

Jos vetää hihnan tiukalle ja lähtee VLCD:hen (Erittäin vähäkalorinen dieetti), voi päivässä säästää jopa 3000 kaloria ja paino putoaa kilon kolmen päivän välein. Terveellistä? Sitä en uskalla sanoa. En usko, että ns. pikalaihduttaminen on sekään kovin terveellistä. Parempi on kai pitäytyä tuossa 2000 kilokalorin normissa ja mikä se oma normikulutus tuon kaavan mukaan onkaan. Kun kulutus menee jatkuvasti sen alle, paino putoaa varmasti.

Tämä päivitykseni on siis faktaa Wikipediasta ja ravintoterapiasta saamani ohjeet oli saman kaavan mukaan laskettu. Painotan kuitenkin, että lääkäri en ole, mutta ymmärtääkseni nämä ovat tieteen tutkimia lukemia.

Mutta itse ja vain itse voi päättää, miten laihduttaa. Liikunnallinen tie on järkyttävän pitkä ylipainoiselle ja aiheuttaa myös kaksi sivutuotetta. Liikunnan jälkeen syöminen voi olla "kompensoivaa", koska oikeasti on älytön nälkä. Toisaalta paikat eivät kestä pitkäkestoisia liikuntasuoritteita. Uiminen poikkeuksena toki, mutta ne kulutetut kalorimäärät 200-300 tunnissa kuulostavat mitättömiltä siihen nähden, miten paljon nopeammin voi laihtua vain syömällä oikein.


Tätä blogia tukee http://www.davaisannointi.fi/