Kun silmäni mä auki saan
ja sinut siinä nään mä ihan lähelläin,
niin lämpimänä vasten oot sä minun kylkeäin...
 

.. Lauloi Pepe Willberg jo vuonna 1973 kappaleessaan Aamu. Muistan tämän hyvin, koska täytin tuona vuonna viisi vuotta. No joo, aikamoinen klassikkobiisihän tuo kyllä on. Laulajan tai lauluntekijän riimittelyn kohteena ei kuitenkaan oletettavasti ollut yöpöydällä nököttävä yön yli seissyt puoliksi juotu ja puolilämmin kolajuomapullo. Ei Coca- eikä edes Pepsi-. Itse veikkailisin, että siinä vieressä saattoi kauniin klassikkolaulun riimittelijän mielessä ja kirjoitetun kappaleen kohteena olla nainen. Vaan mistä sitä tietää, millainen sukupuolielämä kyseisellä lauluntekijällä oli. Mutta asiaan...

Joka tapauksessa tässä tarkassa taustatyössä asioiden selvittämiseksi omassa päässä katselin eilen norjalaista dokumenttia, joka sanalla sanoen avasi silmäni.
 

AVASI SILMÄNI

Yksin tein tuli mieleen, että tuo dokumentti tai jokin vastaavasta asiasta tehty vielä parempi dokumentti pitäisi säätää pakolliseksi teini-ikäisten koululaisten terveystiedon tunnille ja yleiseen oppimateriaaliin muuten vaan. Oma tunnepuoleni heitti dokumentin aikana muutaman voltin kerien, pari taittaen ja tehtiin siinä muutama kärrynpyörä, Stalderin taitto ja haarahyppy tuntemattomaan muurin yli.

HAARAHYPPY TUNTEMATTOMAAN MUURIN YLI

Dokumentissa puhuttiin Light-juomien ja light-elintarvikkeiden käyttöä lisänneiden henkilöiden selvästä korrelaatiosta heidän lihomiseensa. Olin äimänkäkenä ja olin kyllä sen verran keskustelua seurannut ja uutisista tällaisiakin väitteitä kuullut. Mutta että Light-juomat lihottaisivat? Itse olen vetänyt niitä toistakymmentä vuotta ja kyllä. Koko ajan sinä aikana tasaisesti lihonut. Ja sitten enemmän vielä, kun tämä häiriötila syntyi

Mutta että Light-juomat lihottaisivat?

Pakko se on uskoa, nyt kun tutkimustietoa aiheesta alkaa olla eikä kukaan enää asiaa osaa tai uskalla kiistääkään, paitsi tietysti jenkkien virvoitusjuomajätit. LIGHT-juomia säännöllisesti juovilla on 40% suurempi todennäköisyys lihoa, kuin normaalia sokeroitua limonadia juovilla

Miksi? Eihän siinä ole kaloreita yhtään ? Sokeroiduissa limuissa on 30 sokeripalaa pikkupullossakin?

Niinpä niin. Ja juuri näin. Tässäpä se ongelma onkin. Nimittäin nämä keinomakeuttajat, esimerkkeinä sukraloosi, aspartaami ja jopa uusin tulokas Stevia (on niitä muitakin) eivät vie näläntunnetta (jota juomalla monesti myös siirretään eteenpäin) kuin siksi hetkeksi, kun neste on vatsassa. Ja kun limu ei vie näläntunnetta vaan oikeastaan aiheuttaa sitä, tulee syötyä liian isoja annoksia. Aspartaami ja muut keinomakeuttajat myös vaikuttavat joihinkin aivojen reseptoreihin, jotka arvioivat ihmisen nälkää. Ihminen siis alkaa nauttia light-juoman juomisen seurauksena suurempia aterioita.


Tämä ei ole ymmärtääkseni edes ainoa keinomakeuttajien inhimillinen vaikutus. Yritän seuraavaan blogimerkintään koota tarkemman tiedon asiasta. Tähän blogimerkintään sanon vain:

Avatkaa silmänne, niin kuin laulussa sanottiin. Ei enää näytä se lightcokispullokaan kovin kauniilta heti herättyä tai ylipäätään!

Light -Cola ei ole laihduttajaa varten!

Minä sain silmäni nyt auki tässäkin suhteessa!

Käsittämätöntä, ettei EVIRA eli elintarvikevirasto asiasta tiedota!

 
Saatko sinä silmäsi auki ?