Satuin saamaan hetkeksi käsiini tuoreen uutuusromaanin "Iso", jonka on kirjoittanut Pekka Hiltunen. Luin sen ja palautin.

Se kertoo isokokoisesta naisesta ja ympäristön suhtautumisesta siihen. Hyvä niin, että tämä tarina on jo kirjoitettu. Olisin nimittäin itse saattanut jopa aiheeseen tarttua ja pyörittelin päässäni jo jonkinlaista juontakin joka olisi alkanut lihavan ihmisen potkuista, vähän niin kuin tässä romaanissa. Kun kuitenkin muutaman romaanin olen itsekin kirjoittanut. (Esim. Alajärven Aikapallo, Nordbooks, 2013), niin romaani lihavuudesta olisi ollut luonteva "vakavan romaanin" aihe minullekin. 
No, hyvä ettei urakkaa tullut aloitettua. Samankaltaisia kirjoja mahtuu markkinoille vain yksi. Lukekaa muuten ihmiset, enemmän romaaneja. Se on paljon parempaa kuin television katselu.

Mutta "Iso" oli hyvä romaani, kertoi isokokoisesta naisesta, ympäristön ennakkoluuloista, suhtautumisesta ja lihavan ongelmista yhteiskunnassa. Se ansaitsi tulla kirjoitetuksi. Kiitos, Pekka Hiltunen.

Otetaan loppuun vielä ote hänen haastattelustaan Ilta-sanomissa.

"Lapsetkin tajuavat jo, ettei homoseksuaalien ja tummaihoisten pilkkaaja on yksinkertaisesti tyhmä. Sen sijaan isosta koosta on tullut uusi mörkö, jolla saa pilkata muita ihmisiä."

Lupaan itse puuttua jokaiseen tilanteeseen, jossa ihminen (aikuinen tai lapsi) pilkkaa itseäni tai jotakin muuta ihmistä jonkin inhimillisen ominaisuuden takia. Puutun asiaan selittämällä ja kyselemällä ihmisen asenteen syitä. Se olkoon minun panokseni maailman parantamiselle tämän blogin lisäksi. Olkoon se esimerkkinä ja tavoitteena muillekin. Jos lapsen mukana on vanhempi, sitä suuremmalla syyllä lupaan puuttua asiaan. Maailma ei tarvitse lisää syrjintää eikä terveysfasismia. Sitä on ollut jo tarpeeksi.