Aktiivinen lukija jo kommentoikin, että eri lähteissä tuo "vähennetty" kalorimäärä, jolla yksi painokilo putoaa, vaihtelee jonkin verran. Oma ravintoterapeutti aikanaan mainitsi vaikeasti ylipainoisilla lukeman 7000 kilokaloria. Lähempänä normipainoa laihdutettaessa säästötarve kiloa kohti taitaa siis olla suurempikin ja siellä luokassa 9000. Johtuu kai pääosin siitä, että mitä isompi  lähtöpaino, sitä enemmän lähtee aluksi myös nestettä. Normipainon lähestyessä kilon pudottaminen vaatii siis aivan hieman enemmän työtä ja säästettyjä kaloreita.

Joka tapauksessa pari pyyntöä tuli muualta myös selventää, mitä tuo kaava tarkoittaa. Otetaan yksinkertaisesti näin:

Oletetaan, että kulutat normaalisti ja  tasaisesti (sen kaavan ja painosi mukaan) vaikkapa 3000 Kilokaloria päivässä ihan vaan normipuuhissasi ilman liikuntaa. Nyt aloitat laihdutuksen ja reivaat ruokavalioa niin, että saat ruoan mukana vain 2000 kilokaloria päivässä. säästö 1000 per päivä.

Maanantaina normikulutus 3000, ruokailusi on  2000-->Erotus/säästö 1000 KiloKaloria
Tiistaina normikulutus 3000, rukoailu 2000-->Erotus/säästö 1000 Kilokaloria

Ke-To-Pe-la-Su sama juttu, joka päivä säästyy 1000 Kilokaloria, viikossa siis 7000 kilokaloria. Onnittelut, olet laihtunut nyt kilon. Ja siis, jos olet lähellä normipainoa, yksi kilo vaatii jopa 9000 kilokalorin "säästön". 

Tunnin kävelylenkki kuluttaa noin 200 ylimääräistä kilokaloria. Joten tästä voimme päätellä, että 5 tunnin kävelylenkkiää aikaansaa samanlaisen vaikutuksen eli 1000 kaloria lähtee (5*200=1000). Olettaen, ettet liikunnan takia sitten mene lisäämään syömistäsi liikunnan jälkeiseen nälkään. 

.Itse aikoinaan ravintoterapian alettua testasin kalorilaskentaa ja se toimii kuin junan vessa. Se on ihan puhdasta fysiikkaa, mikä on laskettavissa ja tosiaan toimii pienen yksilöllisen vaihteluvälin puitteissa. 

Sen enempää en aio tiedettä tähän blogiin laittaa, kun en ole pätevä. Nämäkin tiedot on siis poimittu ravintoterapiasta, Wikistä ja joitakin muita laskukaavojakin on. Kaava on kuitenkin hyvin suuntaa-antava ja toimi lähes yksi-yhteen itselläni noin vuosi sitten, kun aloitin ravintoterapian. Silloin ekat 7 kiloa putosi aika lailla kaavan mukaan, kun kaloreita laskin. Monille asian teoriapuoli kuitenkin on kiinnostavaa. Suuremmalle osalle riittänee tuosta laskukaavasta johdettu tieto "Päivän normaalista kulutuksesta ihmisellä".

Itse olen luopunut kalorien laskemisesta ja siirtynyt lähinnä tervejärkisiin annoskokoihin ja siihen, että ajattelen koko ajan toimintaani noin 5-6 tuntia eteenpäin ja tiedän missä kohdissa ruokaa nautin. Jo tieto siitä, että kohta pääsee lounaalle, välipalalle tai illalliselle, pitää herkuttelun tarpeen poissa.