Arvon blogin seuraajat,

"Sitä tekee, mitä mittaa!"

Totta, uskon pääsääntöisesti tähän mantraan monellakin elämänalueella. Itse olen monesti käyttänyt mitattavaa (tai ainakin helposti ääneen lausuttavaa) tavoitetta motivointikeinona itselleni ja kas kummaa, tavoite alkaa toteuttaa itseään automaattisesti. Toinen vaihtoehto on se, että tavoite on niin tiukka ja selvä, välttämätön tai monista syistä itsestään selvä, että aivot alkavat työskennellä kohti tavoitetta alitajuisestikin.

Elämäni varrella olen ottanut erilaisia tavoitteita. Esimerkiksi pääsyn tiettyyn (melko vaikeapääsyiseen) kouluun lukion jälkeen. Armeijassa otin aliupseerikouluun päästyäni tavoitteen reserviupseerikouluun. Kaipa se vaimonkin hankinta aikanaan lähti jonkinlaisesta tavoiteasetannasta, mutta älkööt tätä käsitettäkö väärin. Duunissa otin ajan myötä tavoitteeksi jonkinlaisen uralla etenemiseen ja ajan myötä johtoryhmään pääsyn. Äskettäisempiä tavoitteita oli romaanin kirjoittaminen ja kirjailijaliiton jäseneksi pääsy, mikä on vielä kesken. Ei se romaani, mutta liiton jäsenyys.

Joka tapauksessa, tavoitteen asettamisen jälkeen on aina ollut helppoa rakentaa omaan päähänsä suurpiirteinen työmäärä, mitä siihen vaadittaisiin. Ja onnistuivathan ne, edellä mainitut tavoitteet ja moni muukin asia on tavoitteita asettaen onnistunut. Kunnollisella tavoitteellahan on viisi kriteeriä, jonka monet muistavat englanninkielisestä lyhenteestä SMART, joka perustuu tavoitteen ominaisuuksien etukirjaimiin.

s=Specific, selkeästi määritelty
m=measurable, mitattavissa tai todettavissa
a= attainable, saavutettavissa
r=realistic, realistinen
t=time-bound, aikaan sidottu

Hyvän tavoitteen pitää sisältää kaikki nuo määritelmät. Itse olen ne tässä projektissani nyt myös asettanut. Se juhlallisesti julistettakoon tässä:

"Tavoitteeni on pelata kokonainen bonspiel-curlingottelu Leppävirran kesäturnauksessa 2014 kesäkuussa. Välitavoitteina on Curlingharjoitusten aloittaminen 2.1.2014 ja tunnin mittaisen harjoitusottelun pelaaminen 1.4.2014. "

Nämä kolme tavoitetta sisältävät kriteerit. Niissä on aika, ne ovat riittävän kaukana, siis realistisia, ne on saavutettavissa (mutta vaativat myös työtä), asia on mitattavissa/todettavissa ja tavoite on selkeä.

Merkiksi nostin Curlingharjani esille. Se on pölyttynyt usean vuoden ajan kaapin takanurkassa.

Joku lukija, joka ei minua tunne, kysyy varmaankin, onko tuo nyt mikään tavoite ja mikä ihmeen curling. Eihän Curling mitään urheilua ole? Toivotan tervetulleeksi kokeilemaan (yhteystiedot voi jättää, toimimme pääkaupunkiseudulla) ja totean vain, että yhden curlingottelun aikana pelaaja kävelee ripeästi/liikkuu ripeästi kentällä 6-8 kilometriä, harjaa intensiivisesti(=täysillä) 10-20 minuuttia pelin kulusta riippuen ja tämä tapahtuu kovalla jääalustalla. Suosittelen kyllä kokeilemista. Kyllä siinä  on hyvä kuntoilulaji(kin) talveksi ja hieno joukkuelaji muuten. 

Tavoite on sopivan tiukka, nyt se on julistettu. Kilomääriä en julista, puhutaan vaikka prosenteista. Se vaatii tuollaisen  30-40% sulattamisen. 3,6% On hyvä alku

D

Paino%20Oranssi-normal.jpg