Maailmassa monta on ihmeellistä Aasiaa ja myös dieettiä. Surkealla aasiansillalla aloittaen pääsen käsiksi näihin aaseihin, jotka uskovat erilaisten ihmedieettien salaperäisiin vaikutuksiin. Niitähän on varmaan parikymmentä erilaista, pikadieettejä satoja ja ohjeita yhtä paljon, kuin laihduttajia.

Lukekaa vaikka huulilta : Vain kalorien vähentäminen laihduttaa ja se on toki kaikille "ihmedieeteille" yhteistä. Mutta kun dieetin jälkeen palaa "normina" pitämäänsä ruokailurytmiin, kilotkin alkavat palata. Tästäkin syystä en omassa elossani halua puhua dieetistä vaan elämänmuutoksesta. Käydään nyt tässä läpi vähän näitä tunnetuimpia "dieettejäkin".

Tunnetuimmat ruokavaliolaihdutusmenetelmät

Painonvartijat

Tämä lienee tunnetuin Suomessa ja tuli muotiin jo 80-luvun alussa. On nyt käytännössä hiipunut Suomesta kokonaan. Kukaan järkevä ei kauaa jaksanut niitä pisteitä laskea tai ainakin piti olla jonkinlainen ääripedanttinen laskentamerkonomi.

Atkins

Atkinsin dieetti taisi olla jo 70-luvulla jonkinlainen hetkellinen muoti-ilmiö ja hiilihydraattien vaihtaminen proteiineihin laski yleensä kyllä painoa, mutta ilmeisesti vei myös energiatasoja niin alas, että päivittäinen toiminta ja liikunta alkoi olla hankalaa. Näin ainakin eräät kokeilijat ovat kertoneet. Laihduta siinä sitten, jos et pääse portaita ylös.

Vähärasvaiset dieetit 80-90- luvuilla

Näitä olivat Amerikkalaisten tohtoreiden kehittämät ZONE-dieetti ja Ornish-dieetti sekä yleisesti vain "Vähärasvaiset dieetit". Ongelmana näissä nykytiedon valossa oli ymmärtääkseni se, että ns. välttämättömien rasvahappojen määrä oli liian pieni.

2000-luku

Tieto lisää tuskaa ja kaikenlaisia kummallisuuksia on markkinoilla. Esimerkiksi Dukanin dieetti.

Dukanin dieetti

Ranskalainen tohtori Pierre Dukan uskoi vähiin hiilareihin. Varmaan ihan hyvä sekin, mutta jostain syystä hän oli lisännyt viikottaisen "Protskupäivän". Hänen ohjeessaan sai syödä pelkkää proteiinipohjaista ruokaa torstaisin. Kokeneet Dukanistit kommentoivat, että miksi ihmeessä juuri torstaisin ja että torstaisin rahka pursuili korvista ulos...:)

PH-dieetti

Tämä
perustui ruokavalion avulla tapahtuvaan kehon PH-arvon säätämiseen. Just joo.

Glykeeminen indeksi

Tämä menee jo yli hilseen minullakin. Niin kuin nuo edellisetkin, mutta tämä varsinkin. Tässä arvioitiin elintarvikkeiden vaikutusta. Ilmeisesti Glykeeminen indeksi ei saanut olla liian suuri ja ilmeisesti mm. suklaata sai popsia railakkaasti, koska sen indeksiluku on pieni.

Gluteeniton dieetti

Tarkoittaa, että viljatuotteet pois. Paitsi kaura. Papuja reilusti. Jep jep.

Protaus

Rahkaa ja raejuustoa ja kasviksia. Mutta neljän tunnin välein. Poistaa kehosta nesteen nopeasti. Kehonrakentajille ehkä sopii. Normi-ihmiselle ei.

Poikkeus sääntöön

Tässä ei sitten pidä sotkea sitä, että joku syö jotakin ruokavaliota muusta terveyssyistä. Esimerkiksi vatsaongelmaisilla joskus karppaus auttaa, erilaiset allergiat vaikuttavat ja niin edelleen.

Meitä on monta ja olemme yksilöitä. Ihmeellisten dieettien kirjo on loputon. Länsimaisesta elämäntavasta Samoan viidakoihin. Kaikilla on ruokavalio erilainen.
 

 

Ainoa, mikä laihdutuksessa auttaa, on kalorimäärän vähentäminen yleisesti ja ruokailu monipuolisesti kalorimäärän puitteissa.